TANSSIAISET

“Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä saa 1.3.2012 ensi-iltansa Irène Némirovskyn pienoisromaanin perustuva Tanssiaiset. Teos kuvaa murrosikäisen tytön kasvua naiseksi dominoivan äidin varjosta. Tanssia, teatteria ja musiikkia yhdistävän esityksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaa Hanna Brotherus.”

TANSSIAISET ON MUSIIKILLINEN TANSSINÄYTELMÄ TYTÖN MATKASTA NAISEUTEEN

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä saa 1. maaliskuuta ensi-iltansa venäläis-ranskalaisen Irène Némirovskyn pienoisromaanin perustuva Tanssiaiset. Teos kuvaa murrosikäisen tytön kasvua naiseksi dominoivan äidin varjosta. Tanssia, teatteria ja musiikkia yhdistävän esityksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaa Hanna Brotherus. Tanssinäytelmän musiikin on säveltänyt Sanna Salmenkallio ja dramaturgiasta vastaa Tove Idström.

1930-luvun Pariisiin sijoittuva äidin ja tyttären tarina on aina ajankohtainen ja universaali. Äkkirikastuneen Kampfin perheen äiti haaveilee pääsystä seurapiireihin ja järjestää suuret tanssiaiset, joihin osallistumisen hän kieltää 14-vuotiaalta tyttäreltään. Murrosikäisen ehdottomuudella suivaantunut tytär kostaa äidilleen sabotoimalla juhlajärjestelyt. Onko vihdoinkin äidin vuoro elää vai siirtyä syrjään naiseuteen puhkeavan tyttärensä tieltä?

Keskeisissä rooleissa nähdään Antoinette-tyttärenä Sofia Hilli, äitinä Leena Rapola, isänä Unto Nuora, perheen englantilaisena kotiopettajattarena Miss Bettynä Elsa Saisio ja edellisen miesystävänä Antti Timonen. Muissa rooleissa esiintyvät pianonsoiton opettajana Aino Seppo ja tapahtumia kommentoivan palvelijan roolissa Pekka Huotari.

Tanssiaisten visuaalisen ilmeen, upeat puvut ja lavastuksen projisointeineen, on suunnitellut Alisha Davidow ja valosuunnittelusta vastaa William Iles. Äänimaailman on suunnitellut Mauri Siirala yhdessä säveltäjä Sanna Salmenkallion kanssa.

Koreografi, ohjaaja Hanna Brotherus on myös vetänyt äidin ja tyttären suhteesta työpajoja Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöhön liittyen. Huhtikuussa 2011 järjestettiin Äidit ja tyttäret -tanssityöpajat Etelä-Koreassa ja marraskuussa Kirje äidille -työpajat Helsingin Kaupunginteatterissa. Hanna Brotherus kertoo työstään yleisölle avoimessa teosesittelyssä tiistaina 28.2. klo 17.30 pienen näyttämön lämpiössä.

Kirjailija Irène Némirovsky syntyi venäjänjuutalaiseen pankkiiriperheeseen Kiovassa 1903. Perhe pakeni Venäjän vallankumousta Moskovasta Suomeen Terijoelle ja myöhemmin Helsinkiin. Suomessa he asuivat vuoden ja asettuivat sen jälkeen Pariisiin. Kirjailija menehtyi Auschwitzissa 1942. Némirovsky aloitti kirjailijan uransa 18-vuotiaana, ja hänen tuotantonsa renessanssi alkoi 2000-luvulla hänen tyttärensä Denise Epsteinin julkaistua äitinsä kesken jääneen romaanin Ranskalainen sarja yli 60 vuotta tämän kuoleman jälkeen vuonna 2004. Némirovskyn teoksista on suomennettu kuusi. Sekä Tanssiasten että Ranskalaisen sarjan suomennoksesta vastaa Anna-Maija Viitanen.

Tanssiaiset, ensi-ilta 1.3.2012 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5).

Liput peruslippu 23–34 €

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, puh. (09) 394 022,  Ensi Linja 2, ma – pe klo 9 -18, Eläintarhantie 5, la klo 12 – 18, Eerikinkatu 2, ma – pe klo 9- 19, la klo 12 – 19 ja Lippupiste joka päivä klo 7-22 puh. 0600 900 900 (1,97 e/min + pvm)

www.hkt.fi

http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=tans

http://www.sydan.fi/jutut/juttu/-/view/139453